Yleinen

10 syytä, miksi rugby sopii suomalaisille

Rugby on maailmalla suosittu, mutta suomalaisille vielä melko tuntematon laji. Se on hyvin kummallista, sillä suomalaisilla on tähän fyysiseen joukkuelajiin täydellisesti sopivat ominaisuudet. Listasimme kymmenen loistavaa syytä miksi jokaisen suomalaisen kannattaisi harrastaa rugbya.

1. Sisu

Rugbyssa mörssätään, painitaan ja juostaan 80 minuuttia, usein kooltaan suurempaa vastustajaa vastaan. Kuulostaako talvisodan hengeltä? Se sota voitettiin sisulla, jolla on valtaisa merkitys myös rugbykentällä. Etenkin tasaisissa matseissa sisu on 16. kenttäpelaaja.

2. Yhteisöllisyys

Niin ikävää kuin se onkin, suomalaiset ovat yksinäistä kansaa. Täällä ei juuri harrasteta after workia, suuria perhejuhlia tai porukkaillallisia kuten vaikkapa Etelä-Euroopassa. Kun aloittaa rugbyn, ei saa itselleen vain joukkuetta, saa kokonaisen perheen. Tämän perheen kanssa treenataan, pelataan, istutaan iltaa, lauletaan karaokea, jaetaan ilot ja surut, you name it. Yhteisöllisyys on rugbyn peruselementtejä ja siksi se täyttää ison aukon Suomi-pojan ja -tytön sydämessä.

3. Kolmas puoliaika

Suomalaisen urheilun yksi peruselementti on torijuhla, johon keräännytään silloin kuin voitetaan, hävitään, pelataan tasan tai ylipäätään pelataan. Rugbykulttuurissa torijuhlia edustaa Kolmas puoliaika, jolloin kokoonnutaan ottelun jälkeen hyvässä hengessä vastustajan kanssa lähipubiin kohottamaan tuoppia, kuppia, mukia tai pulloa. Tyyli on vapaa ja ilmapiiri suvaitsevainen, yhteislaulut ovat sallittuja, ja juhlan humussa saattaa muutama liikutuksen kyynelkin vierähtää.

4. Protestanttinen työmoraali

Suomalaiset ovat nöyrää ja sääntöjä noudattavaa kansaa. Rugbyssa jokaisella pelaajalla on yhtä tärkeä tehtävä, ja yhdenkin pelaajan sluibailu puolustuslinjassa voi johtaa tappioon. Tuomarin sana on rugbyssa laki, eikä hänen nenilleen hypitä. Auktoriteettia kunnioittaville suomalaisille tämä sopii vallan mainiosti.

mens rugby turku eagles rfc suomalaisille
Rugby ei ole kukkoilijoiden laji: Tyyli on vapaa, kunhan otteet ovat reilut.
Kuva: Tero Wester

5. Ylipaino

Suomalaiset ovat tutkitusti läskejä. Sepä ei silti sulje pois urheilua, sillä rugbyssa pullukat ovat haluttua jengiä. He ovat niitä kavereita, joita vastaan kukaan ei halua joutua pelaamaan. Mutta eipä kuivan kesän oravienkaan tarvitse jäädä nuolemaan näppejään. Rugbykentällisestä löytyy pelipaikka ihan jokaiselle, ikään ja kokoon katsomatta.

6. Huono itsetunto

Ne lajit, missä olemme hyviä (lue jääkiekko), meidän on aina pakko pärjätä. Muuten kieriskelemme kansallisessa häpeässä vähintään seuraavat kymmenen vuotta. Rugbyssa olemme lilliputtimaa, joten paineita ei ole, ja kaikki pisteet ovat kotiin päin. Koko rugby-yhteisö juhli, kun maamme nousi maailmanrankingin jumbosijalta pykälän eteenpäin. Tässä lajissa on siis helppo saada myös penkkiurheilullisia elämyksiä.

7. Ujous

Me suomalaiset pelkäämme kaikkea ja kaikkia. Ja häpeämme. Unohda ”mitähän musta ajatellaan” -tuntemukset, rugbyjoukkueessa on paikka kaikenlaisille tallaajille. Rugbyssa kaikki ovat aluksi kuutamolla, jotkut jopa vielä vuoden päästäkin, sillä äidinmaito ei kasvata meitä tähän lajiin, eikä peruskoulussakaan opetettu rugbyn perusteita. Yli kolmikymppinen kokeilija ei ole harvinaisuus. Lopeta siis stressaaminen ja mörssää menemään, rugbyssa ei tarvitse pyydellä anteeksi olemassaoloaan!

8. Tasa-arvo

Suomi on moneen muuhun valtioon verrattuna hyvin tasa-arvoinen maa, ja siksi rugby sopii tänne kuin emännät eduskuntaan: naiset ja miehet pelaavat lajia sen fyysisyydestä huolimatta täysin samoilla säännöillä ja välineillä.

ladies rugby turku swans
Rugbyssa pätevät samat säännöt kaikille, joten kuperkeikat ja ilmalennot ovat sallittuja niin miehille kuin naisillekin.
Kuva: Tero Wester

9. Elämisen kalleus

Kaikki Suomessa maksaa, myös urheilun harrastaminen. Suurimmat urheilumediat ovat aivan viime kuukausien aikana heränneet siihen, kuinka kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole varaa harrastaa. Rugbyssa tätä ongelmaa ei ole. Varusteet? Hammassuojat ja nappikset. Muut maksut? Kausimaksu, joka kattaa pelimatkat ja tapahtumat.

10. Vuodenajat

Meillä on pitkä ja kylmä talvi, mutta rugbyn peluuta se ei estä! Yksi vuoden hienoimmista tapahtumista on kansainvälinen lumirugby-turnaus, ja kun kesän 15-pelit loppuvat, starttaavat 7-rugbysarjat talvikuukausiksi. Pelimiesten ja -naisten ei siis tarvitse ryömiä koloihinsa treenaamaan, pelit ovat aina käynnissä!

snow rugby jyväskylä
Suomen vaihtelevat vuodenajat eivät rugbyn harrastajia hidasta, sillä rugby taipuu pelattavaksi niin lumella, hiekalla, nurmella, sateessa ja paisteessa, purjolla tai ilman.
Kuva: Ari Hyvönen

Rugby tarjoaa kokonaisvaltaista elämänhuoltoa, sillä rugby on paljon enemmän kuin pelkkä peli. Se on urheilua, yhteisöllisyyttä, kulttuuria, rajojensa ylittämistä ja rakkautta. Rakkautta siihen soikeaan.

Tutustu myös Turun yhtenäiseen ja voitonjanoiseen rugbyperheeseen: Eagles, Swans ja juniorit